LOFT Five50

Lawrence, MA

PROJECT SUMMARY

Type: Adaptive Reuse
Duration: 14 months
Size: 75 Units

Architect
The Architectural Team

Owner
WinnCompanies

Historic renovation of existing mill buildings into attractive affordable housing.

Historic renovation of an existing mill building into 75 apartments of affordable housing.  Required structural repairs using engineered lumber for beam replacement.  Southern yellow pine decking and cementitious underlayment were used to stabilize the floor system. The building envelop renovation included new historic windows, masonry repairs, a new roof, and the rebuilding of the historic clock. The interior renovation was highlighted by 18ft ceilings on the top floor units. The lower level includes a fitness room, theater, children’s playroom, large community room with a granite kitchen, and pool table. The courtyard is landscaped with modular seating walls and stamped concrete.